Giriş
Hemen hemen her web sitesi analizi, aşağıdakilerden hepsi yapıldığında bir sitenin tam performansını değerlendirmede bizlere yardımcı olmaktadır:
- SEO analizi
- Web sitesi hız analizi
- Rakip analizi yapın
- Web sitesi trafik analizi
Sayfanın alt kısmında hepsini ele alıyor olacağız. Ancak web sitesi hızı, SEO analizi ve rakip analizi ve trafik analizi web sitenizin arkasındaki hikayenin yalnızca bir kısmını anlattığını düşünüyoruz.
Web sitesi analizinizdeki en önemli nokta, ziyaretçilerinizi, kullanıcılarınızı ve müşterilerinizi anlamak ve onlara sayfalarınıza ne için geldiklerini göstermektir. Bu sayede sadece mükemmel optimize edilmiş bir web sitesine girmezler, web sitesindeki kalış ve kulanım süresini arttırırlar. Siteye yeniden ziyaret etmeye devam ederler.
Web sitesi analizi nedir?
Web sitesi analizi, bir web sitesinin SEO, hız, rekabet ve trafik performansını ayrı ayrı test ederek çıkan sonuçlardan bir analiz gerçekleştirmedir.
Sonuçlar daha sonra onu iyileştirmek için kullanılır. Örneğin, genel hızı artırmak için sayfa boyutunu küçültmek veya daha fazla trafik için açılış sayfasını optimize etmek, Doğru site analizi ve optimizasyonu ile her web sitesi bu türden iyileştirmelerden yararlanabilir.
1. SEO analizi ve denetim araçları
SEO analizi birçok biçim alır ve en yaygın eylemler şunları içerir:
- Sayfa içi SEO denetimleri
- Web sitesi arama motoru sıralama analizi
- Backlink analizi
Sayfa içi SEO denetimleri
Sayfa içi SEO denetimi, eksik <title> etiketleri veya bozuk yönlendirmeler gibi arama motoru performansını etkileyebilecek genel teknik sorunlar için web sitenizi kontrol etmenize yardımcı olur. Bu tür analizler genellikle özel araçlar aracılığıyla gerçekleştirilir; bunlardan bazıları yararlı öneriler sağlamak için otomatikleştirilir (Google'ın kendi Arama Konsolu gibi), diğerleri ise son derece özelleştirilebilir ve gelişmiş analizler yapmanıza yardımcı olur (Screaming Frog gibi).
Web sitesi arama motoru sıralama analizi
Arama motoru sıralama analizi, Google veya Bing gibi arama motorlarında belirli anahtar kelimeler için web sitenizin nerede göründüğünü gösterir.
Bazı sıralama izleyicileri, web sitenizin performansını seçtiğiniz bir anahtar kelimeye (Serpbook gibi) göre hesaplarken, diğerleri de sıraladığınız tüm anahtar kelimeleri (örneğin, Ahrefs) size gösterir. Genellikle bu SEO kontrol araçları, web sitenizin farklı konumlarda (ör. Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık) ve farklı cihazlarda (ör. masaüstü ve mobil) nasıl performans gösterdiğini de gösterir.
Backlink analizi
Web sitenizin geri bağlantılarını analiz etmek, hangi sayfaların sitenize hangi bağlantı metniyle bağlantı verdiğini bulmanıza ve geri bağlantı profilinizi rakiplerinizinkiyle karşılaştırmanıza yardımcı olur. Bu bilgiler aynı zamanda bağlantı kurma kampanyalarınızı da bilgilendirecektir. Çoğu SEO aracında yerleşik bir geri bağlantı analizi özelliği bulunur (Moz, Ahrefs, MajesticSEO, vb.), ancak geri bağlantılarınızın bir listesini Google Arama Konsolunda da bulabilirsiniz.
2. Web sitesi hızı ve performans araçları
Yavaş yüklenen web sitelerinde iki ana sorun vardır: kullanıcılar onları sevmez ve sonuç olarak arama motorları da sevmez. Bu nedenle hız testi, web sitesi analizinin ikinci önemli alanıdır.
Genel olarak iyi bir kural, web sayfası hızı hakkında bazı veriler toplamaktır (örneğin, hangi öğelerin çok yavaş, çok büyük vb.) ve ardından bu bilgileri web sitesini daha hızlı hale getirmek için bir başlangıç noktası olarak kullanmaktır.
Web sitesi hızını analiz etmek için kullanabileceğiniz birçok ücretsiz araç vardır:
- Google'ın PageSpeed Insights iyi bir başlangıç noktasıdır ve bir tarayıcının içeriği görüntülemeye başlaması için geçen süre olan First Contentful Paint (FCP) gibi temel hız ölçümlerini size gösterir.
- GTmetrix Hız Testi
- Pingdom Hız Testi
- Alternatif Web Sayfası Testi Sayfası
Web sitesi performans analizi, sitenizin yavaş mı, hızlı mı yoksa ortalama hızda mı olduğunu belirlemenize yardımcı olur. Yavaşlatan metriklerin nedenini teşhis etmenize de olanak tanır. Ayrıca, mobil ve masaüstünün performansı ayrı ayrı test yapabilir. Genel bir performans puanı ve bildirilen sorunların önem derecesini bu sayfadan öğrenebilirsiniz.
Sayfa boyutu, yükleme süresi, http istekleri, görüntü sıkıştırma ve tarayıcı önbelleğe alma gibi temel metrikleri analiz ederek sitenizi hızlandırmak ve kullanıcılarınıza daha hızlı bir deneyim sunmak için ihtiyaç duyduğunuz verileri elde edebilirsiniz.
3. Rekabet analizi araçları
Hemen hemen bütün işletmelerin, internetteki aynı hedef kitleye benzer bir ürün, hizmet veya deneyim sunan rakipleri vardır. Rekabet analizi, rakip şirketleri belirleme, analiz etme, oluşturdukları tehditleri ölçme ve işinizde doğru bir şekilde yararlanılabilecek fırsatları ve avantajları belirlemeye yaramaktadır.
Rakipleri araştırmak için bu alanda standart olarak belirlenen GZFT (Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar, Tehditler) analiz yöntemi önemli bir başlangıç noktasıdır. E-ticaret ve online işletmeler için, rakip analizi iki temel soruya indirgenebilir:
- Ürünleriniz/hizmetleriniz sektördeki diğer işletmelerle nasıl kıyaslanıyor?
- Rakipleriniz hizmetlerini/ürünlerini ziyaretçilerine nasıl ulaştırıyor?
Spesifik olarak yapılan otomatik olmayan bir araştırma, bir rakip web sitesiyle ilgili verileri toplamanın ve analiz etmenin etkili bir yoludur. Kolay karşılaştırma için birkaç temel bilgiyi ve GZFT noktalarını bir elektronik tabloya kaydederek çok basit bir şekilde başlayabilmekyiz.
SEMRush veya SimilarWeb gibi rakip analiz araçları, rakiplerin web sitelerinin ne kadar popüler olduğu (trafik hacmi) ve müşterilerin onları nasıl bulduğu (trafik kaynağı) hakkında içgörüler keşfetmemize yardımcı olmaaatdır.
4. Trafik analiz araçları
Trafik analizi, web sitenize gelen ziyaretçilerin hacmini ve etkinliğini izlemenize ve en başarılı sayfalarınızı ve trafik oluşturma tekniklerinizi belirlemenize yardımcı olur.
Web sitesi trafiğinin nereden geldiğini (ör. organik arama veya sosyal medyadan), sayfalarınızın ne kadar popüler olduğunu, hangi trafik kaynaklarının daha iyi dönüşüm sağladığını ve web sitesinde potansiyel müşterileri nerede kaybettiğinizi bilmek, başarılı dijital pazarlama kampanyalarını ikiye katlamanıza ve kaynaklara yatırım yapmanıza yardımcı olur. buna göre.
Çoğu web sitesi, web sitesi trafiğini ölçmek için Google Analytics gibi geleneksel analiz araçlarını kullanır, ancak Matomo ve Open Web Analytics (OWA) gibi birçok popüler alternatif de mevcuttur.